Despre noi Analize Rezultate Chestionare Contact Cabinete
Pregatire pentru recoltare       Reguli privind recoltarea probelor biologice      

Reguli privind recoltarea probelor biologice

Recoltarea probelor de sange:
- Se realizeaza in laborator dimineata pe nemancate in intervalul orar stabilit de laborator, de preferat intre orele 7:30 - 10:00.

Recoltarea exudatului faringean
- Se realizeaza in laborator dimineata pe nemancate, inainte de toaleta gurii, sau cel putin dupa 4 ore de la ingerarea de alimente. Se recolteaza inaintea instituirii tratamentului cu antibiotic sau antimicotic.

Recoltarea exudatului lingual
- Se realizeaza in laborator dimineata, prelevarea se face inainte sau dupa 3-4 ore de la toaleta gurii sau ingestia de alimente inaintea instituirii tratamentului antimicotic.

Recoltarea probelor pentru sumarul de urina
- Se face de preferinta dimineata (urina de peste noapte) sau cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara. Se recolteaza un volum de 10-25 ml in recipient de unica utilizare dedicat acestui tipde examen care va fii furnizat de laborator. Este imperios necesara o toaleta externa riguroasa cu apa calda si sapun.

Recoltarea probelor pentru urocultura
- Se face de preferinta dimineata (urina de peste noapte) sau cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara. Se recolteaza un volum de 10-25 ml din jetul mijlociu in recipientul steril de unica utilizare dedicat acestui tipde examen care va fii furnizat de laborator. Este imperios necesara o toaleta externa riguroasa cu apa calda si sapun. Recoltarea se face inainte administrarii oricarui tratament antibiotic. La copii probele de urina se recolteaza in recipiente speciale (pungi de plastic sterile de unica utilizare prevazute cu un dispozitiv adeziv care permite copiilor sa urineze direct in recipient). Recipientele se eticheteaza si se transporta la laborator in cel mult 2 ore de la momentul recoltarii.

Recoltarea pentru examenul coproparazitologic
- Se recolteaza dimineata din scaunul emis spontanin coprorecoltor fara mediu de transportfurnizat de catre laborator, inaintea administrarii oricarui tratament antiparazitar. Se recolteaza o cantitate mica din mai multe parti ale bolului fecal. Trebuie evitat contaminarea lui cu urina, Daca recoltarea a fost efectuata se va pastra la rece. este recomandat sa se recolteze 3 probe la interval de 5-7 zile deoarece eliminarile de paraziti sunt intermitente.

Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura
- Se face in coprorecoltor cu mediu de transport din scaun emis spontan. Se recolteaza o cantitate mica in zonele modificate cu mucus si sange cat mai aproape de debutul bolii si inaintea instituirii tratamentului antibacterian. Probele se transporta la laborator in maxim 2 ore.